Dünyanın önde gelen ülkeleri, savaşlar, afetler ve rekabetin gölgesinde tarımsal politikalarına "gıda arz güvenliği" ve "sürdürülebilirlik" ilkelerini gözeterek yön veriyor.

 

Günümüzde tarımsal ürünler silah gibi stratejik ürün oldu.

 

Önceden, kendi kendine yeten gıda üreticileri arasında yer alan Türkiye’miz, yoğun şehirleşme, yanlış tarım politikaları, tarımda ki girdilerde ki fahiş artışların üreticileri başka arayışlara yönlendirmesi, toprağın yanlış işlenmesi, köylerde ki genç nüfusunun azalması gibi nedenlerden dolayı gıda krizi tehlikesi olan ülkeler arasına girdi.

 

Olmazsa olmaz, su, orman, hava, toprak gibi varlıklarımızı maalesef çok hor kullandık.

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Tokat Ziyaretinde neler dedi yakın takip ettim.

 

Ak Parti iktidarında belki de tarıma, hayvancılığa, orman varlıklarımıza en duyarlı bakan İbrahim Yumaklı olduğunu ziyaret esnasında söylediler bende yeni öğrendim.

 

Yumaklı, Yedirirler Grup'un hem tarım ve yenilenebilir enerji  hem de hayvancılık alanındaki bölgeye katkılarını yakından inceleyerek, yerel üreticilerin bölge ekonomisine olan katkılarının altını çizdi. Bakan Yumaklı ilk defa bu tesisisi yerinde inceleyerek, modern üretim yöntemlerinin ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tokat ziyareti sırasında bölgenin önde gelen et üretim tesislerinden biri olan Yedirirler Grup'a gerçekleştirdiği ziyarette, şirketin sahibi Mahmut Yedirir, Türkiye tarımının geleceği emanet dilen donanımlı, hayvancılık konusuna vakıf, mütevazi kimliğe sahip bir devlet görevlimizi ağırlamaktan ailece şeref duydum dedi.

 

Tokat kültürel varlıklarının değerlendirilmesi, tanıtımı, ekonomik ve tarımsal yatırımlar konusunda Yusuf Beyazıt ve Mustafa Arslan’dan medya buluşmalarında bilgi almıştık. Beyazıt ve Arslan devletin kaynaklarının şehrimize gelmesi için çalışmalarını İsli Demlik buluşmalarında dinlemiştik.

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın ziyaretlerinde  Tokat Valisi Abdullah Köklü, Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt ve tarım bürokrasisi eşlik etti.

 

Bakan Yumaklı’nın en anlamlı toplantısı, İl Genel Meclisinin toplantı salonunda tarım sektörü temsilcileriyle yaptığı toplantı idi.

 

Bakanın Tokat iki önemli açıklaması vardı. Birincisi ‘Süt planlama bölgeleri oluşturduk. Besi materyali, üretim planlama bölgeleri oluşturduk. Tokat'ın da içinde bulunduğu 10 ilimizi süt üretim planlama bölgesi ilan ettik. Niye? Çok büyük avantajı var. Suyu bol, yem bitkisi üretim kabiliyeti ve kapasitesi bol. Hayvancılık yol haritamızda da birçok ilki gene bu vesileyle iletmiş olduk."

İkincisi ise “İlk defa tarımsal üretim desteklerini, üretim dönemi başlamadan önce 3 yıllığına açıklamış olduk. Hangi ürünün hangi havzada ekilebileceğine dair bu ilk belirlenen 13 artı bir ürün için söylüyorum, hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve yem bitkileri için söylüyorum. Dolayısıyla bu ürünler ilk defa 'Ne kadar destek alacak, nerede ekilecek, nerede ekilirse destek alacak?' konularında bu dönemden itibaren yayımlanmış oldu."

 

Tarımın dünyada stratejik sektör kabul edildiğini söyleyen çeken Yumaklı, "Özellikle Tahıl Koridoru da dahil olmak üzere hem konjonktürel hem de iklimsel ya da bizim yeni normal dediğimiz salgın hastalıklar, göç olayları, nüfus artışları, aklınıza ne geliyorsa, yeni normal dediğimiz bizleri etkileyen, özellikle tarımı çok yakından etkileyen hususlar, artık dünyada ülkeler tarafından algılanmış vaziyette."

 

Yumaklı, su başta olmak üzere herkesin toprağını, kaynaklarını koruma gayret içinde bulunduğunun altını çizerek, "Biz de bu bağlamda ülkemizin ihtiyacı olan her konuda, Türkiye'nin her tarafını karış karış geziyoruz. Gerek ben, gerekse arkadaşlarım... 'Şu anda Bakanlıkta kimse kalmadı.' diyebilirim yani herkes sahada. Çok büyük başarılar elde etti bu sektör. Üretici, olması gerektiğinin çok çok daha üzerine çıktı ancak bizim farklı şeyler yapma zamanımız geldi."

 

Yılbaşı itibarıyla hem hayvansal üretim hem de su ürünleri başlıklarında tarımsal üretim planlamasını hayata geçireceklerini belirten Yumaklı, şöyle devam etti:

 

Bakan Yumaklı, işlenmeyen tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili çalışmalara da değinerek, "Bu başlıkta hiçbir zaman mülkiyet sahiplerinin mülkiyetiyle ilgili bir tasarrufta bulunmuyoruz devlet olarak."

 

Türkiye'nin tarımsal gelir ve hasıla anlamında dünyanın ilk 10 ülkesi içinde olduğuna dikkati çeken Yumaklı, "Bu potansiyelimizi koruyup kollamak için bütün bu politikaları üretiyoruz. Yine su stresi altında bir ülke olduğumuzu söyledik. Eğer hiçbir şeye dokunmazsak, hiçbir şey yapmazsak, 2030 senesinde bu ülke su fakiri ülke kategorisine girmiş olacak. Dolayısıyla her işimizde mutlaka bunlara dikkat ediyoruz."

 

 

Geçmiş dönemlerde mazot ve gübre desteklerinin ayni olarak verildiğini hatırlatan Yumaklı, "Onda da maalesef bunun istismarını yapanlar çok fazla olup üreticilerimizi mağdur ettikleri için o uygulamadan vazgeçtik. Türkiye'yi karış karış dolaşıyoruz. Netice itibarıyla aldığımız bilgilerle, eğer yapmamız gereken bir şey varsa onu yapıyoruz. Düzeltmemiz gereken bir şey varsa onu düzeltiyoruz. Burada da desteklerin ayni değil nakdi olarak ödenmesinin de kararını verdik. İnşallah bu da bu şekilde devam edecek."

 

 

"Dedik ki, 'Biz, hayvan hastalıklarıyla mücadele edeceğiz. Daha verimli bir sürünün hem büyükbaşta hem küçükbaşta oluşmasını sağlayacağız. Gençlerin ve kadınların bu iş kolunda faaliyet göstermesi halinde onlara yeni ilave destekler vereceğiz. Sadece destek değil. Eğer bir yatırım kredisi alacaksa ilave faiz indirimleri olacak. Hibe destekleri var. Onlardan öncelikli yararlandıracağız. Pozitif ayrımcılık yapacağız onlara. Bunun 8 aydır meyvelerini görmeye başladık. Süt planlama bölgeleri oluşturduk. Besi materyali, üretim planlama bölgeleri oluşturduk. Tokat'ın da içinde bulunduğu 10 ilimizi süt üretim planlama bölgesi ilan ettik. Niye? Çok büyük avantajı var. Suyu bol, yem bitkisi üretim kabiliyeti ve kapasitesi bol. Hayvancılık yol haritamızda da birçok ilki gene bu vesileyle iletmiş olduk."

 

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine talimat verdiğini belirterek, "Gece gündüz uyumayacağız ve nitekim de öyle yapıyoruz. İmkanlarımızı son raddesine kadar kullanacağız. Potansiyellerimizi harekete geçireceğiz inşallah. Bizler, teşviklerimizle, sektör üreticilerimiz ve çiftçilerimiz gayretleriyle hedeflerimize ulaşacağız. Bu konuda en ufak bir tereddüdümüz yok. Güçlü bir Türkiye'nin yolu, güçlü tarımdan geçer. Her şeyden vazgeçebilirsiniz ama yiyeceğinizden, içeceğinizden, gıdanızdan, suyunuzdan vazgeçemezsiniz.".

 

Bakan, Erbaa’da Süs Bitkileri ve kesme çiçek üretimi yapılan seralarda incelemelerde bulundu ve çiçek hasadı yaptı. Erbaa ilçesinde   540 Sera alanı, 100 açık alan olmak üzere toplam 640 alanda, 120 üretici süsü bitkileri yetiştiriciliği ve kesme çiçek üretimi yapıyor.

 

Yumaklı, 2021 yılında çalışmalarına başlanan bu yıl ise ilk mahsulleri alınan 1000 dekar toplu alanda uygulanan “Bağ vatanına dönüyor" projesi kapsamında Çayköy bağ proje alanı ziyaret etti. Tokat’ta bağ alanlarında uygulanan kalıntı eylem projesi doğrultusunda Tokat Üzümü ve Asma Yaprağında Biyoteknik Mücadeleyi Yaygınlaştırma Projesi kapsamında yapılan faaliyetleri yerinde inceledi.  

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Tokat tarımı, hayvancılığı, su ve orman varlıklarının geleceğe yönelik tekrardan planlanması için önemli olduğunu gözlemledim.

 

Tokat bürokrasisi devletimizin imkanlarından Tokat çiftçisi ve yatırımcısını en üst seviyede desteklenmesi için fazla çalışmalı.

 

Tokat ile bakanlık arasında köprüleri iyi kurmalılar.

 

Tokat çoğu konuda olduğu gibi, devletin tarımsal desteklerinden geri kalmamalı.

 

Cennet Tokat’ın ya altında ya üstündeyse bu cennet memleketimizin haklarını da korumak siyaset yapan ve bürokrat olarak hizmet edenlerin üzerindedir.

 

Belirtmem gereken bir konuda tarım ve hayvancılık adına iş tutan sivil toplum örgüt, oda ve birliklerin sorumluluk alıp, her daim şehir adına güncel bir dosyalarının bulunması gerekir.

 

Tanıtımda nasıl bir lobi faaliyeti lazımsa tarımda de şehrimizin öyle bir lobiye ihtiyacı var.

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın ziyaretinde eksik gördüğüm, Cumhur İttifakının Belediyesi, Tokat Belediyesini ziyaret etmeyişi gözlerden kaçmadı son olarak belirteyim.

 

Vesselam.

 

Hüseyin Kömür

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!