Telefon
WhatsApp
Zile'nin Unutulmuş Mirası: Tarihi Konaklar Restore Edilmeyi Bekliyor

Tokat'ın Zile ilçesindeki tarihi konaklar, restorasyon için bekliyor. Bakımsızlık ve yangın hasarı nedeniyle tehlike saçan bu yapılar, tarihe ve turizme kazandırılmayı umuyor.

 

Tokat'ın Zile ilçesi, sivil mimari örnekleriyle dikkat çeken, ancak bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihi evlerle gündemde. Özellikle Amasya Caddesi üzerinde bulunan ve kaderine terk edilmiş durumdaki tarihi konaklar, hem tarih severlerin hem de yerel yönetimlerin dikkatini çekiyor.

 

Cımbıllar Konağı: Bir Zamanların İhtişamı Yangınla Karardı

 

Yaklaşık 250 yıl öncesine dayanan ve geçmişin izlerini taşıyan Cımbıllar Konağı, geçirdiği yangın sonucu büyük hasar aldı. Yerel Tarihçi Necmettin Yılmaz, konağın ve benzeri tarihi yapıların durumuna dikkat çekerek, restorasyon çalışmalarının zorluklarına değindi. Yılmaz, "Zile'de binlerce tescilli tarihi ev bulunmakta. Bu konak, onların en güzellerinden biri. Ancak aşırı bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya," dedi.

 

Restorasyon Çalışmaları İçin Büyük Engeller

 

Tarihi yapıların restorasyonu için mahalli idarelerin elinden çok fazla bir şey gelmediğini belirten Yılmaz, devlet desteği ve bakanlık müdahalesinin şart olduğunu vurguladı. Çok sayıda mirasçısı bulunan bu yapıların restorasyonu konusunda aile içi anlaşmazlıklar da restorasyon çalışmalarını güçleştiriyor. Yılmaz, yangında hasar gören Cımbıllar Konağı için, "Restorasyonu için bir problem yok, projeler hazır. Ancak aile içindeki çok sayıda mirasçı nedeniyle işler aksamakta," şeklinde konuştu.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Tokat Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği