Telefon
WhatsApp
Tokat'ın Tarih Kokan Yapısı: Takyeciler Camii

Tokat'ın tarihî yapısı Takyeciler Camii, 15. yüzyıldan kalma benzersiz mimarisi ve zaman içinde yapılan restorasyonlarla dikkat çekiyor. Cami, Tokat'ın kültürel mirasını koruyan önemli bir simge.

 

Tokat'ın tarihî dokusunu yansıtan Takyeciler Camii, Sulu Sokak'ta, Yağıbasan Medresesi'nin tam karşısında ve Tokat Bedesteni'nin yanında bulunuyor. Cami, herhangi bir kesin inşa tarihi veya banisine dair bilgi içermeyen kitabelere sahip olmasına rağmen, mimari özellikleri ve minare kaidesindeki malzeme, teknik, ve biçim özellikleri itibarıyla 15. yüzyıl Osmanlı camileri tarzında inşa edildiğine işaret ediyor.

 

Tarih Boyunca Onarımlarla Güçlenen Bir Yapı

 

Caminin geçmişi, 1871-72 yıllarında gerçekleşen ve Hicri 1288'e denk gelen bir onarım sürecini içerir. I. Dünya Savaşı sırasında yaşanan zorluklar nedeniyle kurşun bulunamaması üzerine, kubbeler kırma çatı ile kapatılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 1964-65 yıllarında gerçekleştirdiği onarım, yapıyı aslına uygun şekilde güçlendirmiş ve estetik bütünlüğünü korumuştur.

 

Mimarisi ve Süslemeleriyle Dikkat Çeken Takyeciler Camii

 

Cami, eğimli bir arazi üzerinde yer alır ve kareye yakın dikdörtgen bir plana sahiptir. Çok kubbeli bir Osmanlı camisi olan yapı, ortada bağımsız dört paye ve sekiz duvar payesi üzerine atılmış sivri kemerlerle dokuz ayrı bölüme ayrılmıştır. Her birim, pandantif geçişli kubbeyle örtülüdür ve kubbeler, sekizgen kasnak üzerine oturtulmuştur. Mihrap ekseni üzerindeki kubbelerin kasnakları diğerlerine göre daha yüksektir. Camiye batı ve kuzey cephelerindeki kapılardan girilirken, batı cephesindeki giriş önünde son cemaat yeri düşünülen bir alan eklenmiştir. Pencereler az ve küçük tutularak, doğal ışığın sınırlı kullanımı tercih edilmiştir.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Tokat Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği