Telefon
WhatsApp
Tokat dokumaları bir dönem sarayları giydiriyordu

 

  1. yy.'da Valide Sultanlar başta olmak üzere tüm saray mensuplarının giysi ihtiyacının önemli kısmının karşılandığı Tokat, dokumacılıkta bir dönem Fransız kumaşlarının satışına bile darbe vuracak kadar revaçtaydı

Coğrafi konumu ve ülkelerarası ulaşım yollarının kavşak noktası olması bir çok medeniyetin gelişip, filizlendiği Tokat’ta dönemin en nadide tekstil ürünlerinin de üretimine imkan sağladı.

 

Tokat, geçmişte sadece üretim noktasında kalmayıp şehirde konaklayan ve ticaret için Tokat’a gelen Uzakdoğu, Afrika ve Avrupa gibi değişik renk ve kültürdeki yabancıların giyim, kuşamlarından da faydalanmış, yeni ürünler ortaya çıkarmıştır.

 

Evliya Çelebi bu konuyla ilgili olarak şunları zikrediyor: “Beyaz pembe bezi... diyar-ı lahorda (Hindistan) yapılmaz. Güya Altın gibi mücelladır. Kalemkar basma, yorgan yüzü, munakkaş perdeleri... gayet menduhdur” diye bahseder.

AVRUPALI SEYYAHLARIN DA DİKKATİNİ ÇEKMİŞTİ

Bu konu Tokat’ı gezmiş Avrupalı seyyahların dikkatini çekmiştir.  Joseph Tournofort; “Tokat Küçük Asya Ticaretinin merkezi sayılmalıdır.” diye bahseder. Ayrıca İran başta olmak üzere ithal edilen ham ipeğin işlenip kumaş, kazzaziye, dikiş ipliği, düğme olarak 4000 kg. kullanıldığını kalanın ihraç edildiğini anlatır.

 

TOKAT DOKUMACILIĞI, FRANSIZ KUMAŞLARINI BİLE SOLLAMIŞTI

  1. yy. da Kırım-Fransız Konsolosluğu yapan Charles de Peyysonel kitabında Fransız kumaşlarının satışında en büyük darbeyi Tokat’ta üretilen kumaşların sebep olduğuna sadece Kırım, Rusya ve Kafkasya’ya 500.000 top Tokat Kumaşı satıldığını anlatır. Bu konuda sayısız örnek vermek mümkündür.

TÜM SARAY GİYSİLERİ TOKAT ATÖLYELERİNDE ÜRETİLİYORDU

  1. yy başlarında Valide Sultanlara has Voyvodalık olan Tokat tekstil başta olmak üzere diğer sektörlerin gelişmesinde mesafe sağlamıştı. Valide Sultanlar başta olmak üzere tüm saray mensuplarının giysi ihtiyacının önemli kısmı Tokat atölyelerinde üretilmişti. Birçok ülke saraylarına da hediye olarak gönderilmiştir. Zümrüt taşlar ile kaplı olan altın kuşaktan ipekli kumaşlara kadar birçok tekstil ürününün Tokat’ta üretilip saraylarda kullanılmıştır.

BEZ DOKUMACILIĞI YAŞATILIYOR

Günümüzde halen bez dokumacılığı Merkez - Günevi Köyünde devam ediyor. Kilim, cicim ve halı dokumacılığı birçok köyde sürdürülürken, çorap dokumacılığı özellikle Reşadiye ilçesinin Tozanlı Köylerinde yoğun bir şekilde yapılmaktadır.

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Tokat Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği